Tretman infektivnog otpada

OBAVEŠTENјE  SVIM  USTANOVAMA KOJE SU SKLOPILE UGOVOR SA OPŠTOM BOLNICOM ZA TRETMAN  INFEKTIVNOG OTPADA

Sklopili ste Ugovor o prevozu i tretmanu infektivnog medicinskog otpada sa Opštom bolnicom Petrovac na Mlavi?

Šta posle?

Ugovor sa Opštom bolnicom  Petrovac na Mlavi (OB Petrovac) sklapate radi preuzimanja, prevoza  i tretmana infektivnog medicinskog otpada.
Pripremne radnje  koje je potrebno sa Vaše strane da preduzmete kako bi Vaš infektivni otpad bio propisno spakovan za transport u drumskom saobraćaju podrazumevaju najmanje:

  • edukaciju radnika (značaj, prepoznavanje, odvajanje infektivnog otpada), dalјi postupak, i
  • nabavku ambalaže za pakovanje i deklaracija za obeležavanje infektivnog otpada u skladu sa Pravilnikom o upravlјanju medicinskim otpadom (Sl Glasnik RS br 78/2010).

Organizacija prevoza otpada. Pošto ste sproveli pripremne radnje i krenuli sa izdvajanjem infektivnog otpada pozovite na kontakt na dnu strane kako bi se dogovorio početak preuzimanja ,  prevoza i tretmana.
Upozoravamo da greške u razvrstavanju i pakovanju otpada mogu biti razlog za odbijanje otpada! Operater u postrojenju za tretman ili vozač su u  obavezi  da odbijuda preuzmuotpad ako uoči nedostatke u pakovanju, a o odbijanju ćete naknadno biti pismeno obavešteni.
Postoji veliki broj zdravstvenih objekata koji proizvode male količine infektivnog medicinskog otpada.
Pravilnik o upravlјanju medicinskim otpadom (Sl. Glasnik RS br 78/10) daje rok čuvanja infektivnog otpada na mestu nastanka prema temperaturi čuvanja, tako da je na sobnoj temperaturi (>15°C) to najduže 48 sati zimi, a 24 sata leti.
Opšta bolnica Petrovac  nije nadležna  da kontroliše ove rokove, ali preporučuje da se definiše dinamika prevoza, tako da se prevoz obavlјa određeni broj puta u svakom mesecu.
Dokument o kretanju opasnog otpada. Radi se o dokumentu na propisanom obrascu, u skladu sa Pravilnikom o obrascu dokumenta o kretanju opasnog otpada i uputstvom za njegovo popunjavanje (Sl. Glasnik RS br. 114/2013).

Izgled Dokumenta o prevozu opasnog otpada

izgled dokumenta

(prva od 3 strane dokumenta)

  1. Dokument kreće iz Vašeg objekta u 4 primerka, svaki put kada predajete otpad.
  2. Dokument (sva 4 primerka) popunjen podacima o Vašem objektu prilikom predaje otpada potpisuju lice prisutno predaji otpada i vozač;
  3. masu otpada upišite ukoliko ste otpad izmerili na sopstvenoj vagi u prisustvu vozača, a ukoliko ne – ostavite prazno jer se merenje obavezno vrši prilikom prijema otpada u postrojenju u Opštoj bolnici  i biće naknadno upisano;
  4. prvi potpisani primerak zadržavate, a ostala 3 predajete vozaču ili operateru ;
  5. po pristizanju otpada u postrojenje za tretman Dokument će potpisati i operater u postrojenju;
  6. posle merenja operater će uneti masu izmerenog otpada u Dokument;
  7. drugi primerak će u postrojenju biti zadržan za potrebe Opšte bolnice Petrovac;
  8. treći primerak će Opšta bolnica Petrovac poslati MERZZZ *;
  9. četvrti primerak će biti vraćen Vama kao dokaz da je Vaš otpad završio u postrojenju za tretman;

Ovaj primerak kompletno potpisanog  Dokumenta čuvate trajno.

* Obaveštavanje Ministarstvo polјoprivrede  i zaštite životne sredine (MERZZZ) o kretanju opasnog otpada vrši Opšta bolnica Petrovac jednom mesečno, jedinstveno za sve objekte sa kojima ima Ugovor o saradnji a koji su u datom mesecu predali infektivni otpad.
Obrazac dokumenta o kretanju opasnog otpada popunjen za infektivni otpad i popunjen podacima koji se odnose na operatera  Opštu bolnicu Petrovac  možete preuzeti ovde.
Počev sa 1.1.2014.g, Pravilnik je uveo ažurno izveštavanje Agencije za zaštitu životne sredine. Po dobijanju svog kompletno popunjenog i overenog primerka Dokumenta o kretanju opasnog otpada u roku od 5 dana imate obavezu da podatke iz Dokumenta unesete na internet portal Agencije (http://www.sepa.gov.rs/KretanjeOtpada/ ).
Plaćanje usluge prevoza i tretmana vršite po prijemu fakture, na osnovu poznate mesečne količine prevezenog i tretiranog otpada.
Evidencija o proizvedenom otpadu. Pravilnikom o obrascu dnevne evidencije i godišnjeg izveštaja o otpadu sa uputstvom za njegovo popunjavanje (Sl. Gl. RS br 95/2010) propisan je postupak i obrasci za evidenciju otpada.
Propisi ovde ne prave razliku između malih i velikih proizvođača otpada.
Vođenje ove evidencije je interna stvar poslovanja svakog objekta.
Dnevna evidencija otpada. Važne okolnosti su da se u obrascima količine izražavaju u tonama, da ukoliko se merenje ne vrši na licu mesta količine su poznate nakon merenja u objektu za tretman infektivnog otpada Opšte bolnice Petrovac i unošenja u Dokument o kretanju opasnog otpada, da mali objekti zdravstvene zaštite prave male dnevne i mesečne količine otpada, tako da je iz svih iznesenih razloga teško dati odgovor na pitanje kako će bilo koji objekat zdravstvene zaštite moći ažurno i realno da vodi dnevnu evidenciju proizvedenog otpada (obrazac DEO1).
Napominjem da se obrazac DEO1 vodi za sve vrste proizvedenog otpada, a da je infektivni otpad samo jedna vrsta medicinskog otpada.
Godišnji izveštaj o proizvedenom otpadu. Izveštavanje o godišnje proizvedenom otpadu vrši svaki proizvođač otpada, na obrascu GIO1, takođe posebno za svaku vrstu proizvedenog otpada.
Ovaj izveštaj se najdalјe do 31.3. u tekućoj godini šalјe Agenciji za zaštitu životne sredine za otpad proizveden u prethodnoj godini.
Kada se radi o infektivnom medicinskom otpadu, u GIO1 izveštaj unećete količine infektivnog otpada sabrane iz svih Dokumenata o kretanju opasnog otpada koje ste dobili u toku godine iz Opšte bolnice Petrovac.
Izveštavanje Agencije za zaštitu životne sredine.
Prema Pravilniku o obrascu dnevne evidencije i godišnjeg izveštaja o otpadu sa uputstvom za njegovo popunjavanje (Sl Glasnik RS br 95/2010), koji je važeći, i donet na osnovu Zakona o upravlјanju otpadom, izveštavanje se vrši slanjem elektronske verzije izveštaja na elektronsku adresu Agencije i štampanog GIO1 obrasca na poštansku adresu Agencije.
Međutim Agencija je u toku 2013.g obavestila registrovane proizvođače otpada da se izveštavanje vrši pre svega preko internet portala Nacionalnog registra izvora zagađivanja, a u skladu sa Pravilnikom o izmeni Pravilnika o metodologiji za izradu nacionalnog i lokalnog registra izvora zagađivanja kao i metodologiji za vrste, načine i rokove prikuplјanja podataka (Sl Gl RS br 10/2013) – što je propis donet na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine. Osnovni tekst ovog Pravilnika i relevantni prilozi (Prilog 1, Lista 1 i 2) uopšte ne obuhvataju  zdravstveni sektor kao zagađivača obaveznog da izveštava Agenciju, pa ipak ovo izveštavanje je uspostavlјeno kao obaveza svih proizvođača otpada.
Izveštavanje Agencije o godišnje proizvedenim količinama otpada do 31. 3. za prethodnu godinu takođe se vrši preko internet portala Agencije u delu koji se odnosi na Nacionalni registar izvora zagađivanja (http://www.sepa.gov.rs).
Podrazumeva se da preko internet portala najpre registrujete svoju firmu, tj. otvorite nalog kod Agencije.
Kada se radi o infektivnom medicinskom otpadu koji ste predali Opštoj bolnici Petrovac, u svakom Dokumentu o kretanju opasnog otpada imate sve podatke potrebne za izveštavanje.

Za dodatne informacije:

Dipl.ing.Slavica Milenković ,  kontakt telefon:  0646466388

Mail:   zcpetrovac.slavica@gmail.com

 

Top